top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıatakanatakul18

TRAMER Nedir? TRAMER Kaydı Sorgulama

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2023


Araç sahibi olan ya da araç satın almayı düşünen kişilerin sıklıkla karşılaştığı tramer, aracın sigorta ve kaza bilgilerine ulaşılabildiği bir bilgi sistemidir. Tramer nasıl sorgulanır, sorgulama sonucu hangi bilgiler öğrenilir gibi merak edilen tüm detayları bu yazımızda bir araya getirdik.

Tramer Nedir?

Tramer, tüm sigorta bilgilerinin de toplandığı ve görüntülenebildiği bir sistemdir. TRAMER sorgulama işlemi gerçekleştirerek herhangi bir aracın sigorta bilgilerini, kaza geçmişini ve herhangi bir ağır hasar alıp almadığını kolaylıkla takip edebilirsin. Tramer ne demek sorusuna karşılık ise açılımı olan Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumudur diyebiliriz.

Tramer Kaydı Nedir?

Tramer kaydı, aracın kaza ve hasar geçmişini, sigorta bilgilerinin kayıt altında tutulmasıdır. Tramer kaydı ile bir aracın geçmişte yaşadığı kaza sonucu hasar durumunu, değişen parça gibi detaylı bilgilerini öğrenebilirsin.

Tramer Sorgulama Online Nereden Yapılır?

Tramer kaydı nasıl sorgulanır sorusunun en net cevabı Sigorta Bilgi Merkezinin sbm.org.tr web sitesinden yapılabilmesidir. Tramer online sorgulama ile aracın bilgilerine ulaşabilirsin. Hasar kaydı sorgulama konulu yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

TRAMER Sorgulama ile Erişim Sağlanan Bilgiler

TRAMER üzerinden yapılan araç trafik sigortası sorgulama sonucunda kullanıcılara sunulan veriler şu şekildedir:

  • Araç trafik poliçesi

  • Araç hasar kaydı

  • Araçta parça değişimi

  • Araca dair detaylı bilgiler

  • Kaza tutanakları

  • Mağdur bilgisi

TRAMER sorgulama ile kullanıcılar araç detaylarından kaskoya, kaza sonrası tutanaklardan parça değişimine kadar kapsamlı bilgilere ulaşabilir. Sürücüler, araca dair erişmek istedikleri veriler kapsamında;

  • Marka ve model bilgileri,

  • Aracın tescilli olduğu iller,

  • Kasko bilgileri,

  • Trafiğe çıkış tarihi,

  • Plaka değişim bilgileri,

  • Araç türünde yapılan değişikliklerin listesi,

  • Aracın son sahibi,

  • Aracın ne kadar süreyle kullanıldığı hakkında detaylı raporlar alabilir.

Araç kasko sigortası ile ilgili bilgi edinmek isteyenler de sistem üzerinden aracın trafiğe çıktığı tarih itibarıyla kaskosuz kullanıldığı dönem bilgisine ulaşabilir.

Geçmişe yönelik yapılan hasar sorgulamalarında; aracın kaza kaydı olup olmadığına, hasar tarihi, nedeni ve tutarına ilişkin tüm detaylar sunulur. Araçta parça değişiminin olup olmadığı ve parçaların orjinalliğini merak eden sürücüler için de onarım sırasındaki kilometre bilgisi dahil oldukça kapsamlı raporlar tutulur.

TRAMER Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

TRAMER, hasar kaydı ve poliçelerin sorgulandığı bir sistem olduğu için sık sık ziyaret edilir. Çok fazla bilgiye ulaşılabilen bu sistemle ilgili merak edilen ve sıkça sorulan soruları cevapladık.

TRAMER KTT Nedir?

KTT, Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağının kısaltılmış şeklidir. Aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili sürücüler arasında tutanak yapıldığını gösterir.

Olası risklere karşı önlem almak için güvenli bir yolculuğun teminatı olan Zorunlu Trafik Sigortasının ihmal edilmemesi gerekir. Yeni poliçe dönemine hazırlıklı olmak için de sigortalıların, anlaşma döneminin son tarihini takip etmesi ve trafiğe çıktıkları süreçte araç sigortalarıyla ilgili tüm detaylara ulaşabilmeleri oldukça önemlidir.

Sürücülerin, ihtiyaç duydukları anda teminat detaylarına ve aracın kaskosu ile ilgili tüm ayrıntılara ulaşabilmeleri, bu bilgilerin toplandığı bir veri tabanı üzerinden yapacakları sigorta sorgulama ile mümkündür.

İnternet üzerinden gerçekleştirilebilen sorgulamalar, sürücülere erişim kolaylığı ve vakit tasarrufu sağlar. İkinci el piyasasına yönelen sürücüler de satın alacakları araca dair bilgilerin sorgulanmasında kolayca ulaşılabilen bu raporlardan faydalanabilir.

TRAMER Belge No Nedir?

Trafik Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından verilen belge numarasıdır. Kaza tespit tutanağı tutarken de gerekir.

TRAMER Belge No Nerede Yazar?

Tramer belge no trafik sigortası poliçesi sorgulama ekranında belge no şeklinde yazmaktadır. e-Devlet'ten trafik sigortanı sorgulattığında tramer belge numaranı öğrenebilirsin.

TRAMER Kasko Poliçe Sorgulaması Nereden Yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) internet sitesinde “Poliçe Sorgulamaları” alanından kasko poliçelerini sorgulayabilir ve poliçenin güncel bilgilerine ulaşabilirsin.

TRAMER Üzerinden Trafik Poliçesi Nasıl Sorgulanır?

  • TRAMER trafik sigortası poliçe sorgulama sayesinde araç sahipleri hızlıca istedikleri raporları elde ederek araçlarına dair tüm işlemlerini planlayabilir. Trafik poliçe sorgulaması hakkında detaylı bilgi almak için SBM Sorgulama Rehberi yazımızı okuyabilirsin.

  • TRAMER aracılığıyla trafik sigortasının detaylarına ulaşmak isteyenler, hasar kaydı sorgulamada olduğu gibi Sigortam360.com üzerinden veya resmi SMS kanalını kullanarak trafik poliçesi detaylarına ulaşabilir.

  • Sigortam360 web sitesi üzerinden üye olup sorgu adeti aldıktan sonra “araç hasar, araç detay ve değişen parça” bilgilerine ulaşabilirsin.

  • SMS ve SBM çağrı merkezi hizmeti ile de hasar bilgilerine erişebilirsin. 118 90 Alo Hasar çağrı merkezini arayarak aracın plakasını ve şasi numarasını iletirsen aynı şekilde sorgulama işlemi yapabilirsin.

  • e-Devlet üzerinden de TC kimlik numarası ve şifre kullanarak ücretsiz olarak poliçe sorgulama yapabilirsin. E- devlet trafik sigorta sorgulama alanından poliçe ve hasar bilgilerine ulaşabilirsin.

TRAMER SMS ile Sorgu Nasıl Yapılır?

TRAMER üzerinden trafik sigortasına dair sorgulamalar tüm operatörler için 5664’e SMS gönderilerek gerçekleştirilebilir.

  • Hasar geçmişi sorgulamak için [araç plaka no] bilgisi paylaşılır.

    • Örneğin; 34ABC000 yazarak 5664’e gönderebilirsin.


  • Eksper raporu bulunan kazalarda parça değişimlerini sorgulamak için PARCA boşluk [araç plaka no] boşluk [hasar tarihi (gg/aa/yyyy)] bilgleri paylaşılır.

    • Örneğin; PARCA 34ABC000 11.10.2020 yazarak 5664’e gönderebilirsin.


  • Araca dair detay bilgisi sorgulamak için ise DETAY boşluk [araç plaka no] bilgisi paylaşılır.

    • Örneğin; DETAY 34ABC000 yazarak 5664’e gönderebilirsin.


  • SMS ile Sorgulama - Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden detaylı bilgiye erişebilirsin.

Tramer Sorgulama Ücretsiz Yapılabilir mi?

e-Devlet üzerinden kendi şifren ile sadece adına kayıtlı araçların hasarlarını ücretsiz sorgulayabilirsin. Tramer den yani SBM'den hasar sorgulama ücrete tabidir.

TRAMER Sonucu Kaç Günde Belli Olur?

Eksper raporu TRAMER sistemine girdikten sonra 1 ile 3 gün arasında sonuçlar belli olur.

TRAMER ile Kasko Sigortası Sorgulamak İçin Neler Gerekir?

Kasko sigortası sorgulamak için plaka bilgisini ve şasi bilgisini girmen yeterli olacaktır.

Şasi Numarası ile Trafik Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SBM’ye bağlı Sigortam360 internet sitesi, 5664 SMS hattı veya e-Devlet üzerinden plaka numarası yerine şasi numarası girilerek sorgulama yapılabilir.

TRAMER Kaydı ile Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

Hasar kaydı, aracın daha önceki kullanıcısında gerçekleşen ufak çaplı kaza, boya, tamir işlerini barındırır. TRAMER ise ikinci el araçların sigorta bilgilerine, hasar kaydına ve kaza geçmişine ulaşılabilen sistemdir.

Araç Şasi Numarası Paylaşmak Sakıncalı mı?

Araç trafik sigortası ve hasar geçmişine yönelik sorgulamalar, ikinci el piyasasında araç alım-satım işlemleri esnasında sıklıkla kullanılır. Araçta plaka değişimi gerçekleştirildiyse aracın geçmişe yönelik hasar kayıtlarına ulaşılması için şasi numarasının paylaşılması daha güvenli bir seçenek olacaktır. Şasi numarası paylaşmak herhangi bir sorun yaratmaz, aksine ikinci el piyasasında karşılıklı güven üzerinden alışveriş sağlanması adına faydalı olabilir.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page