top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıatakanatakul18

Trafik Kazası Yaptığımda Ne Yapmam Gerekiyor? Kaza Sonrası İşlemler.

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2023

Özellikle büyük şehirlerde artan trafik yoğunluğu ile sürücü ve yayaların dikkatsizliği ile birleştiğinde trafik kazaları kaçınılmaz hâle gelmektedir. Eğer olası bir kazada herhangi bir yaralanma veya ölüm durumu yoksa hem hasarı resmiyete uygun bir şekilde gidermek hem de trafiğin de akışını bozmamak amacıyla bazı prosedürlerin uygulanması gerekir. Gel, “Kaza olduktan sonra yapmamız gerekenleri” birlikte inceleyelim.

Kaza Anında Ne Yapılmalı?

Kaza anında yapılması gerekenleri iki başlık altında incelemekte yarar var.

Kazada Ölüm veya Yaralanma Varsa

  • Kaza anında ilk olarak olabildiğince sakin bir biçimde bedeninin herhangi bir yerinde, ağrı, sızı veya kanama gibi bir rahatsızlık var mı bunu kontrol etmelisin.

  • Kaza sonrası aracın çalışmıyor olsa bile kontağı mutlaka kapatmalı ve yakıt sızıntısı olup olmadığını da tespit etmelisin. Eğer yakıt sızıntısı tespit ettiysen en kısa sürede 112 numaralı telefonu arayarak itfaiye çağırabilirsin.

  • Aynı şekilde can kaybı veya yaralanma varsa 154 Alo Trafik ve 112 Acil Servisi aramalısın.

  • Trafik kazası anında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracın trafiğin akışını bozmayacak bir yere çekilmesidir. Çünkü trafiğin akışını bozan araç, diğer araçların geçişini engelleyerek zincirleme bir kazaya neden olabilir.

Kazada Ölüm veya Yaralanma Yoksa

  • Eğer kazada ölü veya yaralı yoksa kazaya karışan tüm sürücüler için tutanak tutulması gerekir.

  • Kaza anında yapılması gereken önemli konulardan biri de fotoğraf çekmektir. Fotoğraf çekimi, kaza anında araçlarda meydana gelen hasarın nedenini ve kusur oranını tespit etmek açısından önemlidir. Kazaya ilişkin fotoğraflar, hasar tespit tutanağına işlenerek araçtaki maddi hasarların giderilmesi adına kanıt olarak kullanılabilir. Kusur oranı ile ilgili bilgi almak için yazımızı inceleyebilirsin.

  • Eğer kazada alkollü veya ehliyetsiz araç kullanan biri varsa öncelikle sürücünün trafik kurallarına uymadığına ilişkin kayıt tutulması için mutlaka jandarmaya veya polise haber verilmesi gerekir. Alkollü kazada sigorta karşılar mı? öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.

Kaza tespit tutanağı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için içeriğimizi okuyabilirsin.


Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar?

Trafik sigortası; kaza sonrası araç sahibinin değil, karşı tarafın veya kazaya karışın üçüncü kişilerin mallarına ilişkin maddi hasarı karşılar. Yani eğer araç sahibi kusurluysa yani kusurlu taraf sensen karşı tarafın masrafları senin trafik sigortadan karşılanmakta senin masrafların ise kasko sigortan kapsamında giderilmektedir.

Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı?

Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır. Kasko için ise tek taraflı kazada kasko ödeme yapar mı konulu yazımızı okuyabilirsin.

Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma

Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.

Trafik Kazasında Hangi Durumunda Polis Çağırmak Gerekir?

Trafik kazası sonrası yapılması gerekenler duruma göre değişkenlik gösterebilir. Basit kazalar, sürücülerin kendi aralarında anlaşmasıyla çözülebilirken hukuki işlemler gerektiren kazalarda ise polis veya jandarma çağırılması gerekir. Emniyet güçlerine haber vermeni gerektiren durumları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Trafik kazası sonucunda ölüm veya yararlanma durumu yaşanması

  • Kazaya karışan sürücülerden en az birinin 18 yaşın altında olması

  • Karşı taraftaki sürücünün geçerli ve kullandığı aracın tipine uygun bir ehliyet ibraz edememesi

  • Karşı taraftaki sürücünün alkol veya benzeri bir maddenin etkisi altında olması

  • Kaza sonrası sürücülerden birinin akıl sağlığı hakkında şüphe uyandıracak davranışlar sergilemesi

  • Kazaya karışan araçların en az birinin kamuya ait olması veya kaza nedeniyle kamu mallarında maddi hasar meydana gelmesi

  • Kazaya karışan araçlardan birinin zorunlu trafik sigortasının olmaması

Tek Taraflı Kazada Yapılması Gerekenler

Kaza sonrasında yukarıdaki durumlardan en az biriyle karşılaşman durumunda vakit kaybetmeden ve herhangi bir belgeye imza atmadan önce direkt olarak polisi veya jandarmayı aramalı ve emniyet güçleri olay yerine ulaşıncaya kadar beklemelisin. Emniyet güçleri, olay yerine ulaştıktan sonra kaza zaptı tutulması, alkol testine girilmesi ve karşı tarafla ilgili şikâyetin kolluk kuvvetine iletilmesi sürecin ilerlemesi için yeterli olacaktır.

Maddi Hasarlı Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir.

  • Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.

  • Ardından sigorta şirketi, kaza tutanağını inceleyerek hasar dosyası açar ve hasar dosyasını da Sigorta Bilgi Merkezine (TRAMER) iletir.

  • TRAMER inceleme sonrası kusur oranı, kimin ne kadar suçlu olduğu, kime ne kadar ödeme yapılacağı ile ilgili karar verir ve bu kararı sigorta şirketine ileterek sürücülere ödeme yapmalarını sağlar.

  • Sigorta şirketi, TRAMER kararına itiraz edebilir, bu durumda yenileme inceleme yapılarak son karar verilir.

  • Bu son kararın değiştirilmesi mümkün değildir; sigorta şirketi, sigortada belirtilen ödemeyi yapmakla yükümlüdür.

Trafik Kazası Polis Raporu Kaç Günde Çıkar?

Eğer kaza sonrası taraflar anlaşmaya varamazsa polis çağrılarak tutanak tutulması gerekir. Tutanak komisyon tarafından incelendikten sonra hasar oranı üç iş günü içinde açıklanacaktır.

Karşı Tarafın Trafik Sigortası Yoksa Ne Yapmak Gerekir?

Karşı tarafın trafik sigortası yoksa mutlaka polis çağrılmalı ve zabıt tutulmalıdır. Böyle bir durumla karşılaştığında mağdur olmamak adına uygulanabilecek en akıllıca adım; kasko sigortası yaptırmaktır. Böylece en azından haklı taraf, kazaya neden olan taraf ile problemlerle karşılaşmazsın, sigorta şirketi tüm hasarı karşılar. Karşı taraf aracına zarar verirse yapılması gerekenler ile ilgili bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.

Kazaya Karışan Sürücülerden Biri Olay Yerinden Kaçtıysa Ne Yapmak Gerekir?

Maddi hasarlı trafik kazasında olay yerinden kaçma durumu iki farklı şekilde gerçekleşir:

  • Trafikte seyir halindeyken bir sürücünün aracına çarpıp olay yerinden uzaklaşması

  • Park halindeyken araca çarpıp kaçması

Her iki durumda da şikâyetçi olurken çarpıp kaçan aracın plakasını biliyor olman işini kolaylaştırır. Plaka numarasını öğrenerek çarpıp kaçan aracı emniyet birimlerine sürücüyü şikâyet edebilirsin. Eğer kasko sigortası yaptırdığın takdirde araç tespit edilemese bile sigorta şirketinden aracındaki hasarın karşılanmasını talep edebilirsin.

Tek Taraflı Kazalarda Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Bilindiği üzere zorunlu trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafa ve üçüncü şahıslara verilen hasarları teminat kapsamına alır. Yani tek taraflı kazada trafik sigortandan herhangi bir tazminat talebinde bulunamazsın. Peki tek taraflı kazalarda trafik sigortasının işlevi nedir? Tek taraflı kazalarda eğer sigortalı hayatını kaybederse bazı sınırlar çerçevesinde sigorta şirketinden bu kişin yakınları, sigorta şirketinden “destekten yoksun kalma tazminatı” talep edebilir.

"Destekten yoksun kalma tazminatı” başvurusu yapabilmek için söz konusu kazanın 26 Nisan 2016 tarihinden önce gerçekleşmiş olması gerekir. Trafik sigortası genel şartlarında yapılan değişiklik ile bu tarihten sonra yapılan tek taraflı trafik kazalar için tazminat yolu kapatılmıştır.

15 yılı aşan kazalar için de “destekten yoksun kalma tazminatı” talebinde bulunulması mümkün değildir.

Ek Tazminat Talebi İçin Sigorta Şirketine mi Başvurulması Gerekir?

Hayatını kaybeden sigortalının yakınlarının ek tazminat talebinde bulunmak istiyorlarsa- kaza ile ilgili evrakların bulunduğu dosyayı ve taleplerine ilişkin dilekçeyi sigorta şirketine iletmeleri gerekir. Eğer sigorta şirketi, 15 gün içinde olumsuz bir yanıt verirse sigortalının yakınları mahkemeye dava açabilir.

Trafik Sigortası Yaptırmayı Unutma!

Trafik sigortası teklifi alarak en uygun ve en kapsamlı teklifleri hemen karşılaştırabilirsin.

Hyl Sigorta farkı ile teklif almak için hemen iletişime geç!.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page