top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıatakanatakul18

Kaza Anında Trafik Sigortası Yoksa Hangi Yaptırımlar Uygulanır?



Trafik kazaları, sürücüleri bekleyen en önemli tehlikelerin başında yer alır. Trafik kazasında yaşanabilecek maddi kayıpları engellemenin en etkili yolu ise kasko ve zorunlu trafik sigortası yaptırmaktır. Pek çok sürücü, dahil oldukları kazanın yol açtığı araç hasarlarının ve bedensel zararların masraflarını sigortaları sayesinde kolayca karşılar ve böylece yüksek bir maddi yükümlülük altına girmekten kurtulur.

Farklı teminat ve kapsamlarıyla son derece geniş bir güvence sunan sigortalar, poliçede belirtilmesi durumunda yol yardım hizmetlerinden ve hukuki desteklerden de kolayca yararlanabilmeni sağlar. Bu sebeple de tüm sürücülerin araç sigortalarını asla ihmal etmemelerinde ve günü dolan sigortaları derhal yenilemelerinde büyük yarar bulunur. Peki trafik sigortası olmayan aracın kazaya karışması durumunda neler yaşanır? Bu sorunun yanıtını, aşağıda bulabilirsin. Dilersen sonrasında kaza sonrası işlemler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.

Kaza Anında Trafik Sigortası Yoksa Ne Olur?

Trafik sigortası, yasalar aracılığıyla zorunlu tutulan bir işlemdir ve bu sebeple de tüm araç sahiplerinin motorlu taşıtlarını yasalarda belirtildiği koşullarla sigorta ettirmesi gerekir. Otomobillerin sigortasız bir şekilde trafiğe çıkmaları, herhangi bir kaza durumundan bağımsız olarak yasaktır ve cezaya tabidir. Trafiğe sigortasız şekilde çıkan araçların sahiplerine, denetlemelere yakalanmaları durumunda çeşitli cezalar verilir. Bu cezalar, aracın sigortasız geçirdiği süreye göre değişiklik gösterir. En yaygın verilen ceza, para cezasıdır. Aracın sigortası biteli çok uzun süre olmuşsa, el koyma ve trafikten men etme gibi uygulamalar da tercih edilebilir. Araca el konulması durumunda çekici ve otopark masrafları da araç sahibi tarafından ödenir. Trafik sigortası biten ve henüz yenilenmeyen araçların sahipleri ise trafik sigortası gecikme cezası ödemek durumunda kalabilir.

Trafik sigortası olmadan kaza yapmak ise çok daha ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Bu noktada sigortasız araçla kaza yapan sürücü, çeşitli sorunlarla karşılaşır. Bunlardan ilki, kaza sonucunda kendi aracında ve sağlığında doğacak masrafların herhangi bir sigorta şirketi tarafından karşılanmamasıdır. Kazanın boyutuna göre aracında ciddi hasarlar oluşabilir ve son derece yüksek meblağlar ödemek zorunda kalabilirsin. Geçerli bir sigortanın olmaması, yol yardım hizmetlerinin, tamirat sürecinin, ikame araç işlemlerinin tümünü cebinden karşılamana yol açabilir. Kazada yaralanman durumunda, tedavi masraflarını da üstlenmen gerekir. Ayrıca kazadan dolayı oluşabilecek hukuki sorumluluklarının maddi bedelleri de yine tarafından tahsil edilir.

Eğer karşı tarafın kasko sigortası bulunuyorsa ve kazada kusurlu bulunursan, aracınıa yol açtığınız zarar, karşı tarafın kaskosu tarafından karşılanır. Bir diğer ifadeyle, kazaya karıştığı anda sigortası bulunan aracın sahibi, sigorta şirketleri tarafından korunur ve herhangi bir maddi kayıp yaşaması söz konusu olmaz. Trafik sigortasına sahip olmayan araç sürücüsü ise kazada kusurlu bulunması durumunda, sigorta şirketinin karşı araç için yaptığı ödemeyi tazmin etmekle yükümlü tutulabilir. Karşı tarafın kaskosunu yapan sigorta şirketi, yaptığı harcamaları kazaya sebebiyet veren sigortasız araç sahibinden talep edebilir. Bu durumda, sigortasız şekilde kazaya karışan kişiler, kendi masrafları haricinde karşı tarafın masraflarını da ödemek zorunda kalır.

Kazaya karışan karşı tarafın sigortası yoksa, bu durumda her iki taraf da kendi masraflarını ödemek mecburiyetinde kalır. Ancak bu durum, arada uzman değerlendirmesi yapacak herhangi bir sigorta kuruluşu bulunmadığı için çoğunlukla şiddetli anlaşmazlıklara ve hukuk mücadelesine dönüşür. Her iki tarafın da uğradığı zararı karşı tarafın tazmin etmesini istemesi, önemli bir anlaşmazlığa yol açar ve bu problem sonucunda uzun bir mahkeme sürecinin yaşanma ihtimali son derece yüksektir. Davayı kaybeden taraf, karşı tarafın mahkeme masraflarını da üstleneceği için sigortasız kazaya karışmak, bu açıdan da ağır bir bedel ödemene yol açabilir.

Güvence Hesabı Nedir, Ne İşe Yarar?

Kazaya karışan sigortasız araçların yol açtığı bedensel zararlar, kimi zaman son derece masraflı bir tedavi süreci gerektirebilir ve kusur sigortasız tarafta olsa bile bu kişinin ödeme yapmaya yanaşmaması ya da ödeme yapacak imkânının bulunmaması, ciddi sağlık sorunları yaşamana sebep olabilir. Eğer sigortasız bir araç kaza yapmana yol açarsa ve bedensel zarar görürsen, “Güvence Hesabı” da isteyebilirsin. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri bünyesinde kurulan “Güvence Hesabı”, sigortasız şekilde kaza yapan sürücülerin diğer sürücüleri mağdur etmesinin önüne geçme amacı taşır. Zarar gören tarafın, sağlık masraflarını karşılamak amacıyla oluşturulan “Güvence Hesabı”, zarara sebebiyet veren aracın tespit edilemediği durumlarda da devreye girer.

“Güvence Hesabı”na başvurma şartları şunlardır;

  • Kazaya sebebiyet veren aracın geçerli ve güncel bir sigortasının bulunmaması,

  • Çarpma ve kaçma vakaları gibi tespit edilemeyen trafik kazaları sonucunda yaşanan yaralanma ve ölüm vakaları,

  • Kazanın çalıntı bir araçla gerçekleştirilmiş olması,

  • Trafik sigortası yapan şirketin iflas etmiş bulunması.

  • “Güvence Hesabı”, yalnızca bedeni zararlar konusunda geçerlidir ve kusursuz tarafın aracında oluşabilecek maddi hasarları karşılamaz. Eğer kusursuz olan taraf, yaşadığı kaza sonucunda sakat kalır ve iş göremez hâle gelirse, “Güvence Hesabı” tarafından o kişiye destek amaçlı sakatlık tazminatı ödenir. Kaza sonucunda kusursuz tarafın vefat etmesi durumunda ise ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu ailesine ve yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatı verilir.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentar


Yazı: Blog2_Post
bottom of page